Scopie-
en echogeleide infiltraties
Scopiegeleide infiltratie
Wat?
Dit is een techniek waarbij er onder scopie (röntgenstraling) een naald tot vlakbij een pijn uitlokkende structuur gebracht wordt. Men kan tijdens het ter plaatse brengen van de naald deze perfect volgen op het röntgentoestel en aldus zo de juiste positie van de naaldtip bepalen om vervolgens medicatie te injecteren die een ontstekingswerend en pijnstillend effect kan hebben.
Voorbereiding?
Dit onderzoek vraagt géén specifieke voorbereiding.
U dient de voorgeschreven medicatie mee te nemen.
Vermeld ook altijd vóór het onderzoek of u ergens allergisch voor bent of (mogelijk) zwanger bent.
Verloop van het onderzoek
We vragen u, afhankelijk van de pijnlijke zone, om in de omkleedruimte schoenen en bepaalde kledingstukken uit te doen. De omkleedruimte kan steeds door u worden afgesloten. De verpleegkundige brengt u vervolgens naar de onderzoeksruimte waar de zal infiltratie gebeuren. Na uitleg over de procedure en uw uitdrukkelijk akkoord (informed consent) zal het onderzoek starten. De punctie en infiltratie wordt onder steriele omstandigheden uitgevoerd. We proberen dit op de meest comfortabele manier te laten verlopen, maar de punctie en de infiltratie kan wel even pijnlijk zijn. Indien de verwijzende arts akkoord is, kunt u een half uur voor het onderzoek reeds een pijnstiller (bv. Dafalgan, paracetamol) of een ontstekingswerend middel (Ibuprofen, diclofenac, Naproxen, …) innemen. Na de infiltratie wordt u verzocht om nog even in de wachtzaal te blijven zodat we kunnen bepalen of er geen neveneffecten zijn (neveneffecten zijn extreem zeldzaam maar we nemen vanzelfsprekend geen risico’s). Daarna kunt u de praktijk verlaten.
Nazorg?
Na het onderzoek krijgt de patiënt een brief mee waarin aanvullende informatie staat over bijkomend medicatiegebruik, de invloed van rechtstreeks zonlicht, wanneer er terug inspanningen gedaan mogen worden en het opstarten van kinesitherapie.
Het effect van de inspuiting zal in de loop van de volgende dagen tot weken duidelijk worden.
Enkel op medisch voorschrift
Voor dit onderzoek heb je altijd een verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig. Breng deze steeds mee op de dag van het onderzoek.
Echogeleide infiltratie
Wat?
Dit is een techniek waarbij onder echografische geleiding een naald tot vlakbij een pijn uitlokkende structuur gebracht wordt. Men kan tijdens het ter plaatse brengen van de naald deze perfect volgen op het echoscherm en aldus zo de juiste positie van de naaldtip bepalen om vervolgens medicatie te injecteren die een pijnstillend effect kan hebben.
Voorbereiding?
Dit onderzoek vraagt géén specifieke voorbereiding.
U dient de voorgeschreven medicatie mee te nemen.
Vermeld ook altijd vóór het onderzoek of u ergens allergisch voor bent of (mogelijk) zwanger bent.
Verloop van het onderzoek
We vragen u, afhankelijk van de pijnlijke zone, om in de omkleedruimte schoenen en bepaalde kledingstukken uit te doen. De omkleedruimte kan steeds door u worden afgesloten. De verpleegkundige brengt u vervolgens naar de onderzoeksruimte waar de zal infiltratie gebeuren. Na uitleg over de procedure en uw uitdrukkelijk akkoord (informed consent) zal het onderzoek starten. De punctie en infiltratie wordt onder steriele omstandigheden uitgevoerd. We proberen dit op de meest comfortabele manier te laten verlopen, maar de punctie en de infiltratie kan wel even pijnlijk zijn. Indien de verwijzende arts akkoord is, kunt u een half uur voor het onderzoek reeds een pijnstiller (bv. Dafalgan, paracetamol) of een ontstekingswerend middel (Ibuprofen, diclofenac, Naproxen, …) innemen. Na de infiltratie wordt u verzocht om nog even in de wachtzaal te blijven zodat we kunnen bepalen of er geen neveneffecten zijn (neveneffecten zijn extreem zeldzaam maar we nemen vanzelfsprekend geen risico’s).
Nazorg?
Na het onderzoek krijgt de patiënt een brief mee waarin meer informatie staat over bijkomend medicatiegebruik, de invloed van rechtstreeks zonlicht, wanneer er terug inspanningen gedaan mogen worden en het opstarten van kinesitherapie.
Enkel op medisch voorschrift
Voor dit onderzoek heb je altijd een verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig. Breng deze steeds mee op de dag van het onderzoek.