Mammografie
Wat?
Dit is een radiografie van de borst dat gebruik maakt van röntgenstralen met lage energie.
Een mammografie maakt het mogelijk de verschillende structuren in de borst (klier- en vetweefsel) zodanig zichtbaar te maken dat zelfs heel kleine tumoren in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt. Bij een voelbare afwijking (knobbeltje) kan een mammografie informatie geven over het goed- of kwaadaardig karakter van het letsel.
Voorbereiding?
Dit onderzoek vraagt géén specifieke voorbereiding.
Een mammografie wordt bij voorkeur uitgevoerd tijdens de 5de tot de 10de dag van de menstruatiecyclus omdat uw borsten dan minder gestuwd zijn. Het onderzoek is daardoor minder lastig. Bovendien kunnen de foto’s dan gemakkelijker beoordeeld worden.
Vermijd vóór het onderzoek het gebruik van deodorant, zalf, bodylotion of poeder. Deze producten kunnen de foto verstoren. Als u borstprothesen heeft, gelieve dit voor het onderzoek te melden aan de verpleegkundige.
Vermeld ook altijd vóór het onderzoek of u (mogelijk) zwanger bent.
Verloop van het onderzoek
Er wordt gevraagd om het bovenlichaam te ontbloten (het is handig om kledij te dragen die je makkelijk kan uitdoen) en we vragen ook om geen sieraden aan de hals te dragen. De omkleedruimte kan steeds door u worden afgesloten. De verpleegkundige brengt u vervolgens naar de onderzoeksruimte. Na uitleg over de procedure en uw uitdrukkelijk akkoord (informed consent) zal het onderzoek starten. De borst wordt dan op een röntgendetector gelegd. Tijdens het maken van een mammografie wordt de borst tussen twee platen samengedrukt, wat eventueel als onaangenaam of zelfs wat pijnlijk kan ervaren worden. Die druk is noodzakelijk om een heel scherp en gedetailleerd beeld te verkrijgen. Bij optimale druk is er ook minder straling nodig om de foto te genereren. Het nemen van de foto duurt telkens slechts enkele seconden. Meestal worden er 2 foto’s per borst gemaakt. Soms kan het zijn dat er bijkomende foto’s nodig zijn om delen uit te vergroten of om een andere richting te bekijken.
Indien er een aanvullende echografie nodig is voor een verdere oppuntstelling, zult u aaneensluitend naar de echografiekamer gebracht worden. Beide technieken vullen elkaar aan.
Zo is mammografie uitermate geschikt om kleine calcificaties (microcalcificaties) op te sporen en echografie erg gevoelig in het opsporen van weke-delen letsels zoals tumoren en cysten. Tussen de mammografie en de echografie moet u mogelijk even wachten. Als het onderzoek klaar is, gaat u terug naar de omkleedruimte om u aan te kleden.
Nazorg?
Er is geen specifieke nazorg na een mammografie en echografie.
Enkel op medisch voorschrift
Voor dit onderzoek heb je altijd een verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig. Breng deze steeds mee op de dag van het onderzoek.