Echografie
(ook van sportletsels)

Wat?

Echografie is een techniek die gebruik maakt van zeer hoge frequentie ‘ultrasone’ maar niet hoorbare geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en daarbij gereflecteerd worden door de verschillende weefselstructuren in het lichaam. De radioloog brengt hiervoor een geleidende gel aan op het te onderzoeken lichaamsdeel en wrijft hier met een echosonde over. Deze techniek stelt radiologen in staat om een beter beeld te krijgen van de weke weefsels (bv. spieren en pezen) en van de organen, meer specifiek de grootte, structuur en eventuele afwijkingen.

Voorbereiding?

Enkel voor deze 2 echografieën is er een specifieke voorbereiding nodig:

  • Voor een echografie van de buik moet u nuchter zijn en liefst (indien mogelijk) een volle blaas hebben:
    • echo bovenbuik / abdomen (lever, pancreas, galblaas)

Dit betekent dat u minstens 4 uur vóór het onderzoek niet mag eten, drinken of roken. Eventuele medicatie mag u wel vooraf innemen met water.

  • Voor een echografie van de nieren en/of onderbuik moet u een volle blaas hebben:
    • echo nieren en blaas
    • echo onderbuik man
    • echo onderbuik vrouw
    • echo onderbuik vrouw transvaginaal

Drink 2 grote glazen water één uur voor het onderzoek.

Vermeld ook altijd vóór het onderzoek of u ergens allergisch voor bent of (mogelijk) zwanger bent.

Verloop van het onderzoek

We vragen u om in de omkleedruimte het te onderzoeken lichaamsdeel vrij te maken. De omkleedruimte kan steeds door u worden afgesloten. De verpleegkundige brengt u vervolgens naar de onderzoeksruimte. Na uitleg over de procedure en uw uitdrukkelijk akkoord (informed consent) zal het onderzoek starten. In de echografiekamer gaat u op de onderzoekstafel liggen. De radioloog brengt een geleidende gel aan en beweegt met een echosonde over het te onderzoeken lichaamsdeel. Dit voelt koud aan en is bedoeld om rechtstreeks contact te krijgen met de huid. De radioloog verplaatst de echosonde over de onderzoekszone en maakt ondertussen beelden. Wanneer het onderzoek afgelopen is, mag u de gel afvegen. Deze gel maakt normaal gezien géén vlekken op kledingstukken.

Het onderzoek duurt, afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel, 10 tot 20 minuten en doet géén pijn.

Nazorg?

Er is geen specifieke nazorg.

Enkel op medisch voorschrift

Voor dit onderzoek heb je altijd een verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig. Breng deze steeds mee op de dag van het onderzoek.

Vandaag een afspraak?
Dat kan.

Maak een afspraak